onsdag 12 september 2012

Tips på mat till veckan

En regnig helg har vi haft som inte inbjuder till utomhusaktiviteter. Nu är det snart arbetsvecka igen och då klarnar det upp bland molnen. I växthuset finns fortfarande skördar att ta hand om. Veckan som kommer innehåller egna auberginer, tomater, dill, persilja och rabarber. Sedan kommer som vanligt frukt och grönsaksleveransen på torsdag. Jag planerar att baka pizzabullar under veckan. Bra att ha i frysen till mellanmål eller som tilltugg vid kvällsteet. Recept får du under veckans meny.

Måndag Korvgryta med rotsaker, grönsallad.
Tisdag Moussaka, bröd och tzatsiki
Onsdag Fisksoppa, äppelsmulpaj med vaniljsås
Torsdag Hemgjord pizza
Fredag Färsbiff i ugnen, dillstuvad potatis
Lördag Kyckling, klyftpotatis, rabarberpaj, vaniljglass

Recept på pizzabullar:


Ingredienser till 16 bullar:
•    2 msk olja
•    2½ dl ljummet vatten
•    ½ pkt jäst
•    ½ msk socker
•    ½ tsk salt
•    ca. 6½ dl vetemjöl

Fyllning
•    1 dl tomatkross
•    2 dl riven ost
•    2 msk pizzakryddor Pensla med uppvispat ägg.   

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt
2.    Smula ner jästen i en skål. Häll fingervarmt vatten över och salt, socker samt olja. Blanda ihop tills jästen är smält.
3.    Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen smidig.
4.    Snabbjäs degen 10 minuter i varmt vatten.
5.    Tag upp degen och arbeta den smidig och kavla sedan ut den på en mjölad bänk.
6.    Lägg på tomater, ost och kryddor. Lägg inte längst ut på kanterna.
7.    Rulla ihop som en rulltårta och skär i 16 lika stora bitar som läggs på plåten.
8.    Jäs i 15 minuter.
9.    Pensla med uppvispat ägg.
10.    Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar